Ontdekken & bijleren
In de workshops gaat het om een creatieve ontdekkingstocht naar en met jezelf. Je ontdekt hoe je naar de dingen kijkt, je leert verwoorden wat je bedoelt, je leert zien wat je ergens van vindt, je ontdekt waar je goed in bent en wat voor jou belangrijk is. Met de hulp van creatieve werkvormen zie je je kwaliteiten, ontdek je welke waarden belangrijk zijn. De groep werkt stimulerend, de werkvormen dagen uit. Je gaat antwoorden vinden en nieuwe vragen zien. Als begeleider zorg ik voor afwisseling, uitdaging, structuur.
Over Carla als trainer
- Via Volare train en coach ik vrijwilligers. Ik word regelmatig ingehuurd voor op maattrainingen in Arnhem en omgeving.
- Bij Stichting Peutercentra Arnhem (SPA) bied ik als trainer ouder-kindworkshops aan op verschillende peutercentra in verschillende wijken van Arnhem. Als ouder doe je ’n activiteit met je kind in de groep en praat je na met andere ouders over opvoeden. Ouders spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling van kinderen. Daar is ook aandacht voor. Ouders ervaren het als leerzaam om hun kind in groep mee te maken, elkaar als ouders te horen en tips over opvoeden te krijgen.
Hieronder het aanbod van bestaande workshops. Maatwerk altijd mogelijk.
WORKSHOPS
Kwaliteiten & Valkuilen
Ken je dat, steeds in dezelfde valkuil stappen of irritatie over steeds hetzelfde gedrag?
In deze training reflecteren we op onze positieve eigenschappen en hun valkuilen. Daarnaast kijken we of we onze ‘slechte’ eigenschappen een ander etiket kunnen geven. Hierdoor merk je dat goede eigenschappen valkuilen kunnen bevatten en ‘slechte’ eigenschappen bijzondere kwaliteiten kunnen herbergen. We maken gebruik van de kwadranten van Ofman. Ofman presenteert een schema wat heel goed te gebruiken is als hulpmiddel. De methode geeft beter zicht op kwaliteiten, valkuilen en irritaties. Je leert zien welke uitdaging je kunt gebruiken om uit uw valkuil en in de kwaliteit te blijven. En het geeft een nieuwe kijk op irritant gedrag. En, dat zal blijken, je hebt meer in huis dan je denkt!
Bekijk de video: Kwaliteiten goed inzetten
IMPROVISEREN verruimt
Improviseren helpt bij het verder ontwikkelen van communicatievaardigheden in het algemeen en binnen je werk in het bijzonder.
Termen als: Ja maar, eigenlijk, niet waar……mag je tijdens een improvisatie niet inzetten.
Je gaat laagdrempelig improviseren daarbij leren accepteren, samenwerken, niet bang zijn om fouten te maken, de aangever of de inkopper zijn enz. In dit spel kun je veel lachen. Improviseren traint het creatief denken.
TEAMBUILDING
Ontdekken welke waarden & kwaliteiten er in het team zijn. Beter leren zien wat je aan elkaar kunt hebben.
Waar ben ik goed in? En waar zijn wij goed in? Wat motiveert mij?
Verschillende werkvormen. Afhankelijk van het aantal mensen welke vormen mogelijk zijn.
Opbrengst gegarandeerd!
EFFECTIEF communiceren
Hoe doe je dat met elkaar en hoe doe je dat met “de klanten”?
Als 2 mensen elkaar tegenkomen krijgt elke blik, elk gebaar, elk woord een betekenis. Ook als we niets zeggen in de lift als je geforceerd een andere kant opkijkt, een blik ontwijkt…het spreekt boekdelen.
LSD, Ik boodschap, Harthorend komen aan bod door allerlei oefeningetjes te doen.
VRAAG MAAR RAAK
’n Creatief denkproces. Durf je te vragen? Durf je antwoorden te formuleren?
In deze bijeenkomst neem je een vraag mee die je bezighoudt.
Antwoorden komen er vanuit verschillende invalshoeken en expertises, namelijk van iedereen die in de groep zit. Die creativiteit schept kansen. Kansen om anders te durven kijken, onvermoede mogelijkheden te zien. Het mooie is dat je vrij bent in wat je doet met de antwoorden. Maar…het kan wel op nieuwe ideeën brengen, iets in gang zetten.
OMdenken
Bewustwordingsproces: Hoe is mijn insteek?
Omdenken voorkomt vastdenken. De insteek van deze workshop is positieve bekrachtiging. Self-fulfilling prophecy, ‘t effect van bekrachtigen, het belang van jouw rol..het komt allemaal aan bod.
Personal Branding
Een duidelijker beeld vormen over je onderscheidende waarde.
Personal Branding is een term die veel gebruikt wordt in de zakelijke wereld.
Het betekent dat je jezelf duidelijker op de kaart kunt zetten als je weet waarin je je onderscheid van de ander : “écht Hema”
Wat is mijn onderscheidende waarde?
We beantwoorden eerst ieder voor zich een aantal vragen. Daarna bevragen we elkaar over onze antwoorden. Verder worden er verschillende werkvormen ingezet om tot meer inzicht te komen.
Elk merk (branding) heeft een logo. Welk logo hoort bij jou?
KIK spel
Een bordspel spelen om de kracht van jezelf en van je team beter te leren kennen.
Met een KIK spel brengen medewerkers hun eigen en elkaars kwaliteiten en drijfveren in beeld. Een KIK spel is vooral leuk! Want het brengt collega’s op een gezellige, levendige en laagdrempelige manier in gesprek over wezenlijke zaken. Het werkt als een opsteker. Een KIK spel versterkt het besef van de individuele medewerker dat zijn of haar bijdrage ertoe doet. En het maakt van een team meer dan ‘de som der delen”.
In gesprek over thema’s van het werk
Elk jaar gaat de stad Arnhem in dialoog rondom een thema.
arnhemdialoog.nl
Wat let ons om hetzelfde te doen op een ander moment?
Niets.
We komen in gesprek met hulp van de dialoogmethode. Op deze manier samen praten is heel inspirerend en kan je bij nieuwe ideeën brengen over het thema.
We ronden praktisch af: Wat neem je er uit mee in jouw werk-leven?
Problemsolving
Ieder mens kent ze. lastige dingen, problemen. Ze zijn niet altijd direct oplosbaar. ’n Nachtje slapen helpt niet altijd.
Wat als je een hele groep zich ermee laat bemoeien?
En wat als je er niets van mee hoeft te nemen als het niet past.
Zeker is dat je een nieuw licht op jouw issue krijgt.
Omgaan met weerstand
In de bemiddelaarsrol kom je altijd weerstand tegen.
Zowel bij de ander als bij jezelf.
Dat mag! Effectief is anders.
In deze workshop onderzoeken we wat weerstand is, waar het vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan. Zo kom je sterker in je rol te staan.
Ethisch handelen
Ethisch handelen is handelen in overeenstemming met de waarden en de normen waaraan wij onszelf en anderen in redelijkheid gehouden achten. Ethisch handelen is meer dan je aan de wet houden. Wat is goed en wat is fout? En wie bepaalt dat?
Bij beslissingen heeft ieder mens zijn eigen argumenten en beoordelingen. Wanneer het nodig is grijpt iemand terug naar zijn uitgangspunten en ethische waarden.
Als werker heb je te maken met waarden en normen van de organisatie waar je voor werkt. Je brengt je eigen waarden en normen mee. En verhoudt zich dat?
Er wordt eerst wat theorie gedeeld. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek met hulp van stellingen.
Interessant om op deze manier je bewuster te worden van : Hoe zie ik het? Is mijn handelen in overeenstemming met mijn visie? En hoe zit dat als het gaat om de organisatie waar ik mee werk?
Vragen als groeiprikkels
Een foto, een tekst, een voorwerp het zijn de dingen om ons heen die ons kunnen raken. Aandacht voor wat raakt is interessant en zegt iets over je. Ze kunnen werken als groei-prikkels, als bewustwording. Een vorm van aandacht hiervoor is jezelf bevragen. Vragen hebben kracht in zich. Er zijn goede, leuke, effectieve, creatieve vragen. In deze workshop zijn vooral uitspraken ons uitgangspunt. Naar aanleiding van een uitspraak is er een vraag. Op zoek naar wat zo’n uitspraak zegt.
Rondom Waarden
In deze bijeenkomst is het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ ons uitgangspunt. Wat zijn voor mij belangrijke waarden? Wat betekenen ze vandaag voor mij? Wat doe ik er (niet) mee? Je neemt een voorwerp mee dat belangrijk is.
In gesprek over de dingen zoals ze zijn
In deze bijeenkomst gaan we kritisch nadenken over allerhande zaken. Er worden prikkelende vragen gesteld die aan het denken zet en die een goed gesprek op gang kunnen brengen. We leren stellingen onderbouwen met argumenten. We maken gebruik van verschillende werkvormen.